Αρχική » ΔΡΑΣΕΙΣ

Αρχείο κατηγορίας ΔΡΑΣΕΙΣ

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Εορτολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Translate:

Συνάντηση με τον ευρωβουλευτή κ. Γεωργούλη Αλέξη στο πλαίσιο του προγράμματος Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, οι Senior και Junior Ambassadors του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» συμμετείχαν στη διαδικτυακή συνάντηση με τον ευρωβουλευτή κ. Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τον ρόλο του ευρωβουλευτή και τους τρεις πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο. Αναφέρθηκε σε θέματα Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε παρεμβάσεις για την οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού και για την ισότιμη αναγνώριση των πτυχίων. Σχετικά με τους καλλιτέχνες και τη μουσική επισήμανε την ανάγκη για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων μέσα από σχετικές οδηγίες που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας. Τέλος, επισήμανε στους μαθητές τα νομικά πλαίσια για την τεχνητή νοημοσύνη και τη χρήση της. Η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε με το μουσικό σύνολο του κ. Ακρίβου.

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων … «Στα υπόγεια της Ζωσιμαίας Σχολής…»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και με αφορμή τον εορτασμό της 27ης  Ιανουαρίου ως Ημέρας  Μνήμης του Ολοκαυτώματος  οι εκπαιδευτικοί-πρεσβευτές, οι μαθητές-πρεσβευτές του προγράμματος αλλά και πολλοί μαθητές του σχολείου μας τίμησαν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας με τρόπο βιωματικό. Αρχικά, επισκέφτηκαν -εκτός σχολικού ωραρίου- την έκθεση «Στα υπόγεια της Ζωσιμαίας Σχολής: ένας άγνωστος χώρος κράτησης στα κατοχικά Γιάννενα» που διοργάνωσε η Σχολή Καλών Τεχνών  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με μεγάλη επιτυχία (18-31 Ιανουαρίου) στον  χώρο της Παλιάς Ζωσιμαίας Σχολής (1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων). Πρωτότυπα εικαστικά έργα φοιτητών της Σχολής, εμπνευσμένα από μαρτυρίες των ανθρώπων που κρατήθηκαν στα υπόγεια του σχολείου, προφορικές και γραπτές, έριξαν πραγματικά φως σε άγνωστα και θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του ιστορικού εκπαιδευτηρίου.  Η ξενάγηση από τους συντελεστές της έκθεσης και η παρουσία των δημιουργών προκάλεσε ενθουσιασμό και ταυτόχρονα προβληματισμό. Ο θετικός αυτός αντίκτυπος στους μαθητές αποτυπώθηκε κατόπιν σε έντυπα φύλλα εργασίας και κυρίως στη διάχυση που έλαβε χώρο στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μέσω δικής τους εργασίας με φωτογραφικό υλικό αναλαμβάνοντας εκείνοι τον ρόλο του «ξεναγού». Οι μαρτυρίες του Ερρίκου Λεβή, της Άρτεμις Μιρόν, του Νίκου Σαρρέα, του Σωτήρη Ράτσικα και όσων κρατήθηκαν στα κρατητήρια του 1943 σε διάφορους χώρους των Ιωαννίνων χαράχτηκαν έντονα στη μνήμη των μαθητών  με τρόπο που ένας εκπαιδευτικός αδυνατεί να πετύχει μέσα στα στενά όρια της ύλης ενός σχολικού βιβλίου Ιστορίας και μιας σχολικής διδασκαλίας.  Αξιέπαινη η πρωτοβουλία της Σχολής Καλών Τεχνών που συνδυάζοντας την Ιστορία με την Τέχνη προσέλκυσε το ενδιαφέρον της σχολικής και ευρύτερης κοινότητας.

Παρουσίαση

Συνάντηση με την ευρωβουλευτή κυρία Έλενα Κουντουρά στο πλαίσιο του προγράμματος Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024, οι Senior και Junior Ambassadors του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» συμμετείχαν στη διαδικτυακή συνάντηση με την ευρωβουλευτή κυρία Κουντουρά Έλενα, η οποία έχει διατελέσει και Υπουργός Τουρισμού. Η κυρία Κουντουρά είναι βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συντονίστρια της πολιτικής της ομάδας Left στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) και μέλος των Επιτροπών Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) και Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE).

Η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε στη στήριξη και προστασία ατόμων από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, άτομα με αναπηρία, γυναίκες, σε περιβαλλοντικά ζητήματα, σε θέματα που αφορούν τους νέους, στον τουρισμό, στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, τόνισε ιδιαίτερα ότι, η ισότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο αποτελούν τη βάση για υγιείς σχέσεις και για μια ζωή δημιουργική. Οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε ίσοι.  Άνδρες και γυναίκες αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργώντας μια χαρούμενη και ευτυχισμένη κοινωνία. Η συνάντηση έκλεισε με μουσική από τους μαθητές/τριες.

Συμμετοχή των μαθητών/τριών του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» σε ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΤ Ιωαννίνων

Οι μαθητές/τριες του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας», την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 συμμετείχαν στη ραδιοφωνική εκπομπή “Europe Direct – Το σημείο επαφή σας με την Ευρώπη”  που διοργανώνει το ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ – EUROPE DIRECT – ΗΠΕΙΡΟΥ, με οικοδεσπότη τον κ. Γκόλα Δημήτριο, στον φιλόξενο σταθμό της ΕΡΤ Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό παραγωγό του σταθμού, κ. Τζόκα Παναγιώτη. Οι συμμετέχοντες μαθητές στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» παρουσίασαν τους στόχους που έχουν θέσει, τις δράσεις που έχουν υλοποιήσει και θα υλοποιήσουν, καθώς και το διαφορετικό που μπορεί να συνεισφέρει το Μουσικό Σχολείο σε αυτό το πρόγραμμα.

 

Συμμετοχή των senior ambassadors στην επιμορφωτική ημερίδα στις 6-11-2023

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS) για το σχολικό έτος 2023 – 2024, το οποίο υλοποιείται από  το Γραφείο του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με υπεύθυνο τον κ. Χάρη Κούντουρο, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC), του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με Ακαδημαϊκή Συντονίστρια την Καθηγήτρια Φωτεινή Ασδεράκη, υλοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα στα Ιωάννινα στις 6/11/2023, στο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής. Η ομάδα των Senior Ambassadors του σχολείου μας συμμετείχε για πρώτη φορά.

Οι Junior ambassadors με εθελοντές κατασκευάζουν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι Junior ambassadors με εθελοντές κατασκευάζουν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαθαίνουν και ενημερώνουν ταυτόχρονα. Τα αστέρια θα γίνουν δώρα αγάπης σε παιδιά με αναπηρία.

Συνάντηση με τον ευρωβουλευτή κ. Μεϊμαράκη Ευάγγελο στο πλαίσιο του προγράμματος Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Σήμερα, 24/1/2024, οι Senior και Junior Ambassadors, καθώς και εθελοντές μαθητές του προγράμματος Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικοινώνησαν διαδικτυακά με τον ευρωβουλευτή κ.Μεϊμαράκη Ευάγγελο, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο κ. Μεϊμαράκης παρουσίασε με συντομία τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συζήτησε με τους μαθητές της και απάντησε σε ερωτήματα, καθώς βασικός στόχος του προγράμματος EPAS είναι η γνωριμία των μαθητών με τους ευρωβουλευτές και τον ρόλο τους στο ΕΚ, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμμετοχή των νέων στα κοινά ως ενεργοί πολίτες και στις ευροεκλογές, στην υιοθέτηση των ανθρώπινων αξιών για τη θωράκισή τους από τους κινδύνους και στις πολιτικές που ακολουθεί η ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Τη συνάντηση πλαισίωσαν μουσικά οι μαθητές μας με τον Ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ωδή στη χαρά, Μπετόβεν) και ένα δημοτικό τραγούδι.

 

Εκδήλωση ενημέρωσης για το πρόγραμμα Erasmus+

Μέλη των Senior  Ambassandors του σχολείου μας συμμετείχαν στην εκδήλωση ενημέρωσης για τις δράσεις του προγράμματος Erasmus+, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων επιχορήγησης για το έτος 2024, που διοργάνωσε το ΙΚΥ, ως Εθνική Μονάδα Erasmus+, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, στα Ιωάννινα την Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024, στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος.

Οι Senior Ambassandors στην εκδήλωση με θέμα » ERASMUS+ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Μέλη των Senior Ambassandors εκπροσώπησαν το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων στην εκδήλωση με θέμα » ERASMUS+ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» που διοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου (EUROPE DIRECT), την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023.

2023-12-12-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-Erasmus

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΥΜΠΑΣ» ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» ως νέο μέλος του Προγράμματος

«Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

επιθυμεί την επικοινωνία με τους Ευρωβουλευτές, προκειμένου να εμφυσήσει στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει μάλιστα των Ευρωεκλογών.

Η ομάδα των Senior  και Junior Ambassadors.

Αρχείο

Translate »