Αρχική » 2023 » Δεκέμβριος

Αρχείο μηνός Δεκέμβριος 2023

Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ   Ιαν »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Εορτολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Translate:

Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας», σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, την Παρασκευή, 22-12-2023, επισκέφτηκαν το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και παρουσίασαν χριστουγεννιάτικες μελωδίες στην Παιδιατρική Κλινική, καθώς και στην είσοδο του Νοσοκομείου, δίνοντας έναν ξεχωριστό, γιορτινό τόνο στα παιδιά που νοσηλεύονται, στους ασθενείς, στους εργαζόμενους.

https://youtu.be/6-vU1PP-qyg

Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας», σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, την Παρασκευή, 22-12-2023, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό γιορτινό κλίμα στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων.

 

Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Με παιδικές φωνές από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» γέμισε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων την Παρασκευή, 22-12-2023,  που έψαλλαν τα κάλαντα στη Διευθύντρια, στους Συμβούλους και στο προσωπικό της διεύθυνσης.

 

Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων στο Γηροκομείο Ζωσιμάδων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας», σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, την Παρασκευή, 22-12-2023, έδωσαν το δικό τους χριστουγεννιάτικο ρυθμό στο γηροκομείο Ζωσιμάδων Ιωαννίνων. Οι ηλικιωμένοι υποδέχτηκαν με χαρά και συγκίνηση τους μαθητές του σχολείου.

Συμμετοχή του Σχολείου στο 1ο Συνέδριο Νοσηλευτών

 

 

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου στην εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους

Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν τα Γενικά Αρχεία-Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ηπείρου, προς τιμήν των ευεργετών της πόλης των Ιωαννίνων, την Τετάρτη 8/11/2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Σουφαρί Σαράι, με τίτλο: «Αντίδωρο στο μεγαλείο της προσφοράς».

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: αντιπροσωπεύει τους 450 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Οι πολίτες της ΕΕ ψηφίζουν 705 βουλευτές για να τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι γνωστοί ως ευρωβουλευτές.

https://www.europarl.europa.eu/portal/el

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σημαντικό φόρουμ για τη διεξαγωγή πολιτικών συζητήσεων και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ. Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται άμεσα από τους ψηφοφόρους σε όλα τα κράτη μέλη, για να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λαών σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της ΕΕ και για να διασφαλίζουν ότι τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ λειτουργούν δημοκρατικά. Το Κοινοβούλιο λειτουργεί ως συννομοθέτης, ασκώντας από κοινού με το Συμβούλιο την εξουσία να εγκρίνει και να τροποποιεί νομοθετικές προτάσεις καθώς και να αποφασίζει για τον ενωσιακό προϋπολογισμό. Εποπτεύει επίσης το έργο της Επιτροπής και άλλων οργανισμών της ΕΕ και συνεργάζεται με τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ για να έχει τη συμβολή τους.

https://www.europarl.europa.eu/about-parliament/el

Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 705 βουλευτές εκλεγμένους στα 27 κράτη μέλη της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 1979, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε ετών.

Κάθε χώρα αποφασίζει για τη μορφή που θα λάβουν οι εκλογές, πρέπει όμως να εξασφαλίζει την ισότητα των φύλων και τη μυστικότητα της ψήφου. Οι ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται με αναλογικό σύστημα. Οι έδρες κατανέμονται με κριτήριο τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους. Πάνω από το 1/3 των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι γυναίκες. Οι βουλευτές χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες και όχι με κριτήριο την εθνικότητα. Οι βουλευτές μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στην εκλογική περιφέρεια τους, στο Στρασβούργο, όπου διεξάγονται 12 σύνοδοι της ολομέλειας κάθε έτος, και στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχουν σε πρόσθετες συνόδους καθώς και σε συνεδριάσεις των επιτροπών και των πολιτικών ομάδων τους.

https://www.europarl.europa.eu/meps/el/home

Κάθε χώρα κατέχει έναν ορισμένο αριθμό εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού της. Η Ελλάδα διαθέτει 21 ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

https://www.europarl.europa.eu/meps/el/home

https://www.europarl.europa.eu/meps/el/search/advanced?name=&countryCode=GR

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: είναι το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής ένωσης που καθορίζει τους γενικούς πολιτικούς προσανατολισμούς και τις προτεραιότητές της. Δεν διαπραγματεύεται ή εκδίδει νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελείται από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκαλείται τετράκις ετησίως. Προεδρεύει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος εκλέγεται κάθε δυόμιση έτη.

https://www.consilium.europa.eu/el/european-council/

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο Charles Michel. Ξεκίνησε την πρώτη του θητεία την 1η Δεκεμβρίου 2019. Στις 24 Μαρτίου 2022 επανεξελέγη Πρόεδρος για δεύτερη θητεία δυόμισι ετών.

Ο ρόλος του Προέδρου ορίζεται στο άρθρο 15 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

  • προεδρεύει στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διευθύνει τις εργασίες του
  • μεριμνά για την προετοιμασία των συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη συνέχεια των εργασιών του, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και βάσει των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων
  • συμβάλλει για να διευκολυνθεί η συνοχή και η συναίνεση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεση μετά από κάθε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξασφαλίζει επίσης την εξωτερική εκπροσώπηση της ΕΕ στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων:

  • σε ό,τι αφορά θέματα που άπτονται της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, ο οποίος συμβάλλει στην εφαρμογή της ΚΕΠΠΑ και στην εξασφάλιση της ενότητας, της συνέπειας και της αποτελεσματικότητάς της
  • στις διεθνείς συνόδους κορυφής, συνήθως από κοινού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

https://www.consilium.europa.eu/el/european-council/president/role/

 

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: διαπραγματεύεται και εκδίδει νομοθετικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι οι υπουργοί των εθνικών κυβερνήσεων οι οποίοι συγκαλούνται ανά τομέα πολιτικής. Εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Προεδρία του Συμβουλίου ανατίθεται σε διαφορετικό κράτος μέλος κάθε έξι μήνες.

https://www.consilium.europa.eu/el/

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο/Η Πρόεδρος είναι ο/η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις Συνθήκες, ο/η Πρόεδρος αποφασίζει για την οργάνωση της Επιτροπής και κατανέμει χαρτοφυλάκια σε μεμονωμένους Επιτρόπους. Ο/Η Πρόεδρος καθορίζει επίσης την πολιτική ατζέντα της Επιτροπής. Ο/Η Πρόεδρος εκπροσωπεί την Επιτροπή στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις συνόδους κορυφής της G7 και της G20, στις συνόδους κορυφής με τρίτες χώρες και σε σημαντικές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Η Επιτροπή απαρτίζεται από το Σώμα των επιτρόπων από 27 χώρες της ΕΕ. Από κοινού, τα 27 μέλη του Σώματος των επιτρόπων αποτελούν την πολιτική ηγεσία της Επιτροπής κατά τη διάρκεια 5ετούς θητείας. Ο/Η πρόεδρος τους αναθέτει την αρμοδιότητα για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η Ursula von der Leyen (President 2019-2024).

https://commission.europa.eu/about-european-commission_el

Το πρόγραμμα «Σχολείο-Πρεσβευτής» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS) δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ και να μάθουν για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να βελτιώσει τις γνώσεις των μαθητών σχετικά με την ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ευρωπαϊκές αξίες. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει επίσης τους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνεται σε μαθητές από διάφορα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και γεωγραφικά υπόβαθρα.

https://youth.europarl.europa.eu/el/more-information/ambassador-school.html

Πρωτεργάτες και πρωτεργάτριες της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι οραματιστές ηγέτες και ηγέτιδες που αναφέρονται στη συνέχεια ενέπνευσαν τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ζούμε σήμερα. Χωρίς την ενεργητικότητα και τον δυναμισμό τους, δεν θα ζούσαμε σε έναν κόσμο ειρήνης και σταθερότητας που σήμερα θεωρούμε δεδομένο.

Αγωνιστές και αγωνίστριες της αντίστασης, δικηγόροι και βουλευτές, οι πρωτεργάτες και πρωτεργάτριες της ΕΕ αποτελούσαν μια ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων με κοινά, ωστόσο, ιδανικά: μια ειρηνική, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη.

https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/history-eu_el

Πώς επηρεάζει η Ευρώπη την καθημερινή μας ζωή; Πώς επιδρά στην εργασία μας, τις οικογένειές μας, την υγειονομική μας περίθαλψη, τα χόμπι μας, τα ταξίδια μας, την ασφάλειά μας, τις καταναλωτικές μας επιλογές και τα κοινωνικά μας δικαιώματα; Και πού είναι ορατή η παρουσία της Ευρώπης στις πόλεις και στις περιφέρειές μας;

Εμείς οι ευρωπαίοι πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το επάγγελμα ή τον τρόπο ζωής μας, νιώθουμε τον αντίκτυπο της ΕΕ στην καθημερινότητά μας. Ο ιστότοπος αυτός παρουσιάζει μια σειρά σύντομων κειμένων που εξερευνούν τα επιτεύγματα και τις δράσεις της ΕΕ από ατομική σκοπιά. Τα κείμενα αυτά είναι μονοσέλιδα και μπορείτε να τα διαβάσετε, να τα κοινοποιήσετε ή να τα χρησιμοποιήσετε κάπου αλλού.

https://what-europe-does-for-me.eu/el/home

Ευρωπαϊκή Ένωση – Γωνιά Μάθησης

https://learning-corner.learning.europa.eu/index_el

Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας: είναι ένα μέρος για εσάς και τους μαθητές σας. Πληροφορεί, αμφισβητεί, αναλογίζεται αλλά πάνω απ’ όλα σας αφήνει να κάνετε ερωτήσεις και να μάθετε σχετικά με την Ιστορία. Ένα βασικό στοιχείο της προσέγγισής μας όσον αφορά τη μάθηση είναι η εξερεύνηση και η αξιολόγηση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η ιστορία στον σύγχρονο κόσμο μας.

https://historia-europa.ep.eu/el/ekpaideytikoi

Το mazi.eu είναι μια κοινότητα ανθρώπων που πιστεύουν στη δημοκρατία και θέλουν να της δώσουν πραγματικό νόημα καθώς πλησιάζουν οι επόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές. Συνδέει άτομα από όλη την Ευρώπη προκειμένου να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει και άλλους να ψηφίσουν το 2024. Όσο περισσότεροι πολίτες ψηφίζουν, τόσο ισχυρότερη είναι η δημοκρατία μας! Η ψήφος στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι η ευκαιρία σου να αποφασίσεις σε τι πρέπει να επικεντρωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια.

https://mazi.eu/el/

Χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

https://commission.europa.eu/aid-development-cooperation-fundamental-rights/your-rights-eu/eu-charter-fundamental-rights_el

Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο www.europarl.europa.eu/aboutparliament/el/democracy-and-human-rights

 

 

Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων, μουσικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την συμμετοχή των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και εφεξής

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ _ ΦΕΚ 7022 τ Β_ 13-12-2023

Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης-μουσικοθεατρική παράσταση Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων

Η μουσικο-θεατρική παράσταση «Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και ιστορίες» του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» πραγματοποιήθηκε στις 14/12/2023 στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος». Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν μια σειρά από αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες και μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση, θέλοντας έτσι να δημιουργήσουν ένα κλίμα γιορτινό και λαμπερό, όπως ακριβώς ταιριάζει σ’ αυτή τη ξεχωριστή γιορτή του χρόνου, μια γιορτή που προάγει και τονίζει τη σημασία της αγάπης. Άλλωστε, η 14η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης που αναγνωρίζεται διεθνώς και γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο όλοι οι άνθρωποι να αφήσουμε πίσω  αρνητικά συναισθήματα, σκέψεις και λόγια και να μοιράσουμε αγάπη απλόχερα στους γύρω μας, ανεξαρτήτως πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, φύλου, φυλής, χρώματος, ηλικίας, εθνικής και κοινωνικής προέλευσης, ειδικών αναγκών.

Παράδειγμα αγάπης, ισότιμης συμμετοχής και συμπερίληψης αποτελούν οι ίδιοι οι μαθητές του σχολείου μας, οι οποίοι απαρτίζουν τα μουσικά σύνολα ανεξαρτήτως ηλικίας (Α΄ Γυμνασίου -Γ΄Λυκείου), ειδικών αναγκών, θρησκείας, εθνικής και κοινωνικής προέλευσης (Ρομά).

Το epirustv1 για την εκδήλωση του σχολείου μας

https://youtu.be/InBj1I-LLas?si=EQ8N72RJsMXTcNvD

Το itv για την εκδήλωση του σχολείου μας

https://ioanninatv.gr/index.php/news/video/itv-15-12-2023-6

Οι Junior ambassadors στο Μουσείο Παπαγιάννη

Καλλιτεχνική δράση με θέμα «Πηλός και Φωτιά, Λόγος και Νότες» πραγματοποίησε το Μουσικό Σχολείο «Νικόλαος Δούμπας» τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων, Οπτικοακουστικών και Παραστατικών Τεχνών «Ars Anima», στο πλαίσιο του Σχολείου Τεχνών και Φεστιβάλ Μονοδενδρίου. Επρόκειτο για μία βιωματική περιδιάβαση στον χρόνο και την τέχνη, με όχημα τις εικαστικές δημιουργίες του Γιαννιώτη γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, συνοδεία παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής, που ερμήνευσαν επί τόπου μαθητές – Junior Ambassadors του Μουσικού Σχολείου. Ο φιλόλογος-ποιητής Γιώργος Κουλιανός διάβασε χαρακτηριστικά κειμενικά αποσπάσματα για την ιστορία του τόπου και αφηγήθηκε μύθους και θρύλους της ευρύτερης περιοχής. Ακολούθησε ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου από τον ίδιο τον  δημιουργό τους Θεόδωρο Παπαγιάννη. Η δράση που  απευθυνόταν σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποσκοπούσε στην εξοικείωσή τους με κείμενα, εικόνες, ήχους και σύμβολα της ζώσας παράδοσης του τόπου.

Η καλλιτεχνική δράση «ΠΗΛΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ» συνδέθηκε με την παγκόσμια «Ημέρα για Δικαιωμάτων των Παιδιών» δημιουργώντας μια εμπειρία που ενίσχυσε την κατανόηση και τον σεβασμό προς αυτά. Η συνάντηση της τέχνης με την εκπαίδευση αποτελεί βήμα προς ένα φωτεινό και ασφαλές μέλλον για κάθε παιδί.

Αρχείο

Translate »