Αρχική » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ » Εξετάσεις επιλογής μαθητών στην Α’ Γυμνασίου

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Εορτολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Translate:

Εξετάσεις επιλογής μαθητών στην Α’ Γυμνασίου

Πληροφορίες για τις εξετάσεις επιλογής.

Οι εξετάσεις επιλογής θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 και θα διεξαχθούν στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων. Αναλόγως του αριθμού των αιτήσεων η διαδικασία της εξέτασης των υποψηφίων από την αρμόδια επιτροπή δύναται να διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018.
Οι εξετάσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ΓΡΑΠΤΕΣ και ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ. Αντικείμενα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι η Διάκριση Ηχοχρωμάτων, η Ρυθμική, Ακουστική και Φωνητική αντίληψη-ικανότητα. Πιο αναλυτικές πληροφορίες ακολουθούν παρακάτω.
Οι ΓΡΑΠΤΕΣ εξετάσεις πραγματοποιούνται την πρώτη μέρα και την ίδια ώρα σε όλα τα Μουσικά Σχολεία της χώρας στις 10:00 πμ. Για το λόγο αυτό, ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι οφείλουν να παρευρίσκονται την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, ώρα 09:00 π.μ. στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων και να κρατούν μαζί τους ένα στυλό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Υποψήφιος που δεν έχει προσέλθει στις ΓΡΑΠΤΕΣ εξετάσεις, αποκλείεται από τις προφορικές και δεν γίνεται δεκτός στο Μουσικό Σχολείο.
Μετά τις γραπτές ακολουθούν οι ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ εξετάσεις, κατά τις οποίες οι μαθητές εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής. Η Επιτροπή Επιλογής ορίζεται κάθε χρόνο με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και σε κάθε περίπτωση δεν περιλαμβάνει καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων.
Όλοι οι υποψήφιοι που προσήλθαν στις γραπτές χωρίζονται αμέσως μετά σε γκρουπ, ώστε να εξεταστούν προφορικά από την Επιτροπή και ορίζονται η ώρα και η μέρα εξέτασης του κάθε γκρουπ.
Οι μαθητές πρέπει να έχουν προετοιμάσει ένα τραγούδι (ελληνικό ή ξένο) της επιλογής τους, με μελωδική γραμμή (όχι ραπ!).

Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο εξέτασης

Γραπτές εξετάσεις – Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, ώρα 10:00 π.μ.
Αντικείμενο: Διάκριση Ηχοχρωμάτων
Οι υποψήφιοι ακούν ένα CD από το υπουργείο που περιέχει ηχογραφημένα μουσικά αποσπάσματα και πρέπει να αναγνωρίσουν:
α) τον αριθμό επαναλήψεων ενός σύντομου και χαρακτηριστικού μουσικού θέματος.
β) πόσα όργανα ακούγονται σε κάποιο μουσικό απόσπασμα.
γ) τις βασικές κατηγορίες οργάνων – Έγχορδα, Πνευστά, Κρουστά.
δ) το ύφος χαρακτηριστικών και σύντομων μουσικών κομματιών.

 

Προφορικές εξετάσεις – Τετάρτη 20  Ιουνίου 2018.
Αντικείμενα: Ρυθμός, Ακουστική ικανότητα, Φωνητική ικανότητα
Ο υποψήφιος πρέπει:
α) να τραγουδήσει ένα τραγούδι (ελληνικό ή ξένο) της επιλογής του, το οποίο έχει προετοιμάσει.
β) να επαναλάβει, κτυπώντας παλαμάκια, ρυθμικά μοτίβα που δίνονται από τα μέλη της επιτροπής.
γ) να διακρίνει και να δείξει, με αντίστοιχη κίνηση του χεριού του προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αν ο ήχος που ακούει ανεβαίνει ή κατεβαίνει.
δ) να επαναλάβει στο ξυλόφωνο μία σύντομη μελωδία (4-5 νότες) που ακούει παιγμένη στο πιάνο.
ε) προαιρετικά – εφόσον γνωρίζει κάποιο μουσικό όργανο σε επίπεδο τουλάχιστον Κατωτέρας Ωδείου, να παίξει ένα κομμάτι της επιλογής του.

 

Υπολογισμός Τελικής Βαθμολογίας
Τελική Βαθμολογία = (Άθροισμα 4 Αντικειμένων) / 4 , αν ο υποψήφιος εξεταστεί προαιρετικά και στο όργανο (5ο Αντικείμενο), τότε Τελική Βαθμολογία = (Άθροισμα 5 Αντικειμένων) / 5.

Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν την επομένη της τελευταίας μέρας των εξετάσεων στο Σχολείο και στη Δ/νση Δ.Ε.Ιωαννίνων. Ο μέγιστος αριθμός των μαθητών που μπορούν να γίνουν δεκτοί στην Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων είναι 48.
Οι εξετάσεις είναι γενικά απλές και κατανοητές, επειδή απευθύνονται και σε μαθητές που δεν γνωρίζουν μουσική εκ των προτέρων. Συμπερασματικά οι υποψήφιοι (αλλά και οι γονείς!) πρέπει απλά να είναι ψύχραιμοι!

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο παιδί σας!

Παράδειγμα Ηχητικού CD (2011)
Τα παρακάτω ηχητικά αποσπάσματα είναι από τις Εξετάσεις Επιλογής του Ιουνίου 2011.
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν απαντήσεις των φετινών εξετάσεων, των οποίων τα μουσικά ερωτήματα θα είναι διαφορετικά!

 

 

 

 

Translate »